| Autor: redakcja1

Polska pieczarka – hit eksportowy i przysmak unijnych konsumentów

Polska jest czołowym producentem i eksporterem pieczarek na rynku unijnym. Pieczarka została sprowadzona do Polski z Europy Zachodniej w XVIII wieku. Znaczący rozwój produkcji rozpoczął się w połowie lat sześćdziesiątych XX wieku i trwa do dzisiaj.

Polska pieczarka – hit eksportowy i przysmak unijnych konsumentów
Okres ten cechuje wzrost produkcji oraz postÄ™p w technologii uprawy. W latach 2004–2017 areaÅ‚ uprawy pieczarek w Polsce zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ z 205 ha do 244 ha, czyli o 19%, co przeÅ‚ożyÅ‚o siÄ™ na wzrost produkcji ze 180 tys. ton w 2004 r. do 325 tys. ton w 2017 r., a wiÄ™c blisko dwukrotnie. Do dynamicznego rozwoju produkcji pieczarek w Polsce przyczyniÅ‚a siÄ™ gÅ‚ownie sprzyjajÄ…ca koniunktura, mniejsze koszty krajowej produkcji oraz duże zapotrzebowanie ze strony krajów europejskich.

Od akcesji Polski do UE notowano również duży wzrost eksportu pieczarek. W 2004 r. wywieziono z kraju 87 tys. ton tych grzybów o wartoÅ›ci 101 mln euro, podczas gdy w 2017 r. eksport wynosiÅ‚ już 229 tys. ton i 336 mln euro. W ostatnich latach na wywóz trafiaÅ‚o okoÅ‚o 70% krajowej produkcji pieczarek. NajwiÄ™kszymi odbiorcami byÅ‚y kraje UE, w tym gÅ‚ównie Niemcy, Wielka Brytania i Francja.

W 2017 r. eksport pieczarek na rynek unijny stanowiÅ‚ 86% caÅ‚ego wolumenu wywozu tych grzybów. SpoÅ›ród krajów pozaunijnych gÅ‚ównymi odbiorcami pieczarek byÅ‚y paÅ„stwa WNP, a szczególnie BiaÅ‚oruÅ›. Zagraniczni odbiorcy ceniÄ… polskie pieczarki za wysokÄ… jakość i walory smakowe. Import pieczarek do Polski jest nieznaczny i nie ma znaczenia w bilansie krajowym: w 2017 r. wyniósÅ‚ 4,4 tys. ton.


Tagi:
źródło: